Медици от най-голямата АГ болница в страната ``Майчин дом`` в София

...
Медици от най-голямата АГ болница в страната ``Майчин дом`` в София
Коментари Харесай

Преобладава дух на страх. Медици от Майчин дом излизат на протест

Медици от най-голямата АГ болница в страната ``Майчин дом`` в София излизат през днешния ден на митинг. Постоянен напън и напрежение, втълпяване на боязън, насила и прилепяне от страна на управлението - това са главните аргументи.

В информация до медиите от Националния профсъюз " Защита ", който провежда митинга, показват, че поради ``тормоза от работодателя`` лекари, медицински сестри, акушерки и санитари ще изискат неговата оставка.

Медиците се оплакват от тежката работна атмосфера, която насажда шефът на болничното заведение проф. Иван Костов. 

" Основната причина, която предизвика напрежението и митинга на работещите в " Майчин дом ", е тоталното с години наред тъпчене на законодателството и Конституцията от страна на представляващия работодателя - проф. Костов, тотална липса на връзка, тъпчене на законите, принуждаване на хората, гонене и тормоз ". 

Така Милена Атанасова - зам.-председател на Синдикат " Защита " и ръководител на синдикалната секция в " Майчин дом ", изясни аргументите за днешния митинг на медици от акушеро-гинекологичната болница пред БНР.

По думите ѝ незаслужено се разпределят спомагателни хонорари, има принуждаване на хора да подписват смяна на длъжностите, които извършват, намаляват се и има преследване по други клиники. 

" Върхът на нахалството е - авансово се уведомява Национална агенция за приходите за смяна на служба на обещано лице, без авансово да е в съгласие и да е известено лицето, както изисква Кодексът на труда ", сподели още тя.

Атанасова уточни, че данните са и в отчета на звено " Вътрешен одит " на Министерство на здравеопазването от август 2022 година По думите ѝ обаче няма никаква реакция по този отчет:

" Министърът на опазването на здравето Меджидиев продължава да го прикрива. Никаква реакция ", добави тя.

Има подготвеност за всеобщи оставки, в случай че не се разрешат проблемите. Тя отбеляза, че от синдиката са помолили работещите в клиниката да не подават групови оставки. 

Едно от огромните напрежения от последните дни в " Майчин дом " е обвързвано с уволнението на изпълняващата длъжността шеф на клиниката по анестезиология и интензивно лекуване доктор Елена Георгиева и опитите за преназначаването ѝ като редови доктор. На нейно място като началник на клиниката е назначен доктор от ВМА. Част от протестиращите са недоволни от новия шеф, който нямал опит с акушерството. „ Идва от военна болница, няма опит в акушерството. Бяхме помолени да му помогнем, да го обучим ”, изясни един от медиците пред Нова тв.

По-рано доктор Георгиева сподели за Българска телеграфна агенция, че пред екипа ѝ е бил показан доктор - доктор Емил Кържин, анестезиолог във Военномедицинска академия, който ще бъде новият шеф на клиниката. По думите ѝ той няма никакъв опит с родилки, което би заплашило работата на клиниката. Този доктор не се е явявал на конкурс, сподели още доктор Георгиева и уточни, че до момента е имало два състезанието, в които единственият участник е била тя, само че е получила отвод за допускане с обяснението, че не е хабилитирано лице. Д-р Георгиева добави, че работещите в клиниката са изпратили сигнал до Министерството на здравеопазването за административни нарушавания, осъществявани две години. 

Ръководството упреква за напрежението доктор Елена Георгиева. От болничното заведение, декларират, че нейната рекламация да бъде шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване е неоснователна и законово неприемлива, тъй като тя не покрива наложителното условие за заемането на подобен пост - да е хабилитирано лице.

Работещите в болничното заведение дават още образци за двойни стандарти в спазването на закона. Като описват по какъв начин акушерка с тримесечен опит е назначена за старша акушерка на анестезиологичния блок, а малко по-късно и за основна акушерка на цялата болница.

„ Нямаше и три месеца стаж, не различаваше милиграм и милилитър какво значи, беше назначена за основна акушерка на цялата болница. Нямаше претекст за това ”, сподели една от протестиращите анестезиоложки пред Нова тв.

" Преобладава дух на боязън ", добави нейн сътрудник.

Протестът се чака да стартира в 15 ч. през днешния ден пред Министерството на здравеопазването.

По данни от 2022 година директорът на най-голямата АГ болница у нас - " Майчин дом " в София проф. Иван Костов е с най-високи приходи измежду шефовете на държавни лечебни заведения за 2021 година Той е оповестил 232 199 лева годишна данъчна основа от трудови приходи. Отделно проф. Костов заявява и 343 320 лева от друга стопанска активност, както и 28 422 лева от други трудови контракти. Той е отпред на " Майчин дом " от 2017 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР